287.Sok Golden Tower No:53 Yenimahalle/ANKARA

0312 911 55 15

[email protected]

Betonarme

Betonarme

2201

BETONARME STATİK PROJE

Mimari bir projenin gerçekleşebilmesi için statik projeye ihtiyaç vardır. Statik proje; yapının yatay ve düşey yükler altında ayakta kalması için inşaat mühendisi tarafından projelendirilir. Statik projede taşıyıcı sistemin malzemesi beton seçilirse betonarme statik proje hazırlanır. Beton genel anlamda çimento, su, kum ve çakıl’dan oluşur. Günümüzde beton, kendisini oluşturan bileşimlerin belli oranlarda hazır beton fabrikalarında kontrollü şekilde hazırlanır. Hazır beton fabrikalarından önce beton hemen şantiye alanında "gırgır” denilen mini mikserlerle kontrolsüz ve sağlıksız bir şekilde hazırlanıyordu. Bu durum beton kalitesi ve dayanımını günümüz şartlarına göre çok düşük olmasına ve binaların güvensiz olmasına neden olmaktaydı. Beton ve betonarme arasındaki fark şudur ki; betonun içerine demir entegre olması durumunda beton denmez, betonarme denir.

Betonarme statik projede her bir taşıyıcı elamanın şekli, ebatları, yerleşimi ve demir detayları anlaşılır bir şekilde anlatılır. Şantiyede ki inşaat mühendisleri de bu doğrultuda inşa ederler. Betonarme statik proje; proje ofisindeki hesabı, tasarımı ve analizi yapan inşaat mühendisi ile şantiyede proje alanında uygulamasını yapacak inşaat mühendisi arasındaki ortak dildir. Bu sebeple betonarme statik projenin iyi, anlaşılır ve profesyonelce hazırlanmış olması projenin uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

BETONARME STATİK PROJEDE NELERİ İÇERİR?

  1. Vaziyet Planı: Yapının inşa edileceği parsele nasıl oturduğu gözükür. Çevresindeki yollardan çekme mesafeleri, kuzey yön, yapı çevresindeki yollar ve yapılar bu planda belirtilir.
  2. Kazık planı: Betonarme statik proje de bazı yapılarda temel altında güçlendirme gerekmekte ve kazık tasarımı yapılmaktadır. Kazık projesinde, kazıkların aplikasyonu ve kazık donatı detayları olmaktadır.
  3. Temel projesi: Betonarme statik proje de bina inşaatındaki ilk plan temel planıdır. Temel projesi; temel planı, temel kesiti, ve temel donatı detaylarından oluşmaktadır. Temel donatı detaylarında alt donatı, üst donatı, sehpa detayları ve zımbalama detayları bulunmaktadır.
  4. Kalıp planı: Betonarme statik proje de ki en önemli proje parçalarından biridir. 1/50 , 1/100 vb şekilde ölçekli yapılan kalıp planına göre beton dökümünden önce kalıp işlemi yapılır.
  5. Kolon aplikasyon planı: Betonarme statik proje de düşey taşıyıcılar dediğimiz kolon ve perde duvarların noktasal konum yerleşimi bu plana göre yapılmaktadır.
  6. Döşeme donatı planı: Betonarme statik proje de her taşıyıcı elemanın donatı detayı da bulunmaktadır. Döşeme donatı planın da döşemede ki donatının adet, çap, aralık ve şekli gözükmektedir.
  7. Kolon ve perde detay planı: Betonarme statik proje de kolon ve perde içerisindeki donatının şekli, adeti ve aralığı gözükmektedir.

Betonarme projedeki en temel başlıklar bunlardır. Projenin anlaşılır olması, çizimlerin düzgün ve uygulanabilir olması betonarme projede önem arz etmektedir. Bu projeden metraj alınarak, beton, demir ve kalıp için kullanılacak miktar bulunabilir.

Popüler Aramalar :

Betonarme Statik Proje

betonarme

Paylaş :

0 Yorum

Yorum Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır.