287.Sok Golden Tower No:53 Yenimahalle/ANKARA

0312 911 55 15

[email protected]

Statik proje

Statik proje

0510

STATİK PROJE NEDİR?

Statik proje, binaların şantiyede güvenli bir şekilde inşa edilmesi için ruhsat sahibi statik proje firmaları tarafından hazırlanır. Statik proje firmaları inşaat mühendislerinin kontrolündedir. İnşaat mühendisleri de bu sektörde ve konumda çalışmak için İnşaat mühendisleri odasından ruhsat almaları gerekmektedir. Bir binanın ruhsatının belediye tarafından verilmesi için mimari proje, statik proje, mekanik proje, ve elektrik projesi olması gerekmektedir. Statik proje bir binanın ruhsatının belediyeden alınması için gerekli dökümanlardan birisidir. Bu işin bürokratik, resmi kısmıdır. Pratikte statik proje binanın inşa edilmesi için gereken ilk projedir. İnşa edilecek binanın temelinin atılması için ilk gereken proje statik projedir. Statik proje hazırlanırken işin merkezinde mimar olur. Mimar yaptığı proje ile statik projeyi, mekanik projeyi ve elektrik projesini hazırlayan mühendisleri besler ve yön verir.

Statik proje hazırlama öncesi mimari proje en az avan aşamasında olması gerekmektedir. Mimari proje işin görünen yüzü, elbisesi, dışıdır. Müşteri mimari projeyi görür algılar. Örneğin; bir konutun kaç m2 olacağı, odalarının büyüklüğü, sayısı, binanın kaç kat olacağı, cephesinin şekli vs. mimar tarafından belirlenir. Statik projede ise işin görünmeyen yüzü, elbiseyi taşıyan iskelet ve iç kısmıdır denebilir. Yani konut yapısı için odaların kenarlarına gizli kolonların ebatları, içindeki demir miktarı, döşemenin ve temelin kalınlığı içindeki demir miktarları statik projeyi hazırlayan inşaat mühendisi tarafından belirlenir. Binanın iskeleti olan bu kısma şantiye literatüründe "yapının kabası” denir.

Statik projede hedef mimari projenin hayata geçmesidir. Mimari proje hayata geçerken statik projenin yönetmelikler dahilinde, güvenilir, ekonomik ve projenin iyi okunabilir olması gerekmektedir. Mühendis avan mimari projeyi aldıktan sonra düşey taşıyıcı elemanlar yani kolonlar mimariye uygun şekilde yerleştirilmelidir. Ayrıca yatay kuvvetlere karşı betonarme ise mimariye uygun perde yerleşimi, çelik ise çapraz yerleşimi ile önlem alınabilir. Gerekli statik ön çalışmadan sonra mimar yeniden mimarisini düzeltme gereği duyabilir.

Statik projenin durumu; binanın yapım malzemesi betonarme ya da çelik olmasına bağlı olarak farklılık arz eder. Betonarme projelerde de ardgermeli beton statik projelendirmesi farklıdır. Daha detaylı bilgili betonarme proje, çelik projesi ve ardgermeli beton projesi olmak üzere ayrıca işlenmiştir.

0 Yorum

Yorum Bırakın

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır.